enników ma kawa włoska. Włosi doszli do perfekcji w przyrządzaniu tegoż napoju. Łatwo się o tym przekonać, kiedy udamy się do ojczyzny Dantego i Petrarki. Tylu kawoszy co tam nie ma chyba w żadnym innym kraju. Włosi kawę piją praktycznie przez cały dzień i to jeszcze w różnych wersjach. W końcu nie ma to jak espresso, które błyskawicznie stawia na nogi.
Kawę można przygotowywać na różne sposoby i każdy z nas ma swoje upodobania w tej materii. Niektórzy pozostają wierni kawie "po turecku", która, nawiasem mówiąc, z Turcją nie ma nic wspólnego. Inni preferują kawę z tradycyjnej kafeterki, a jeszcze inni - z ekspresów. Jeszcze jakiś czas temu były modne ekspresy przelewowe, natomiast w obecnej dobie mamy już dostęp do wysokiej jakości ekspresów ciśnieniowych i tym sposobem mamy realne szanse na to, aby napić się dobrej kawy w zaciszu swojego domu. Czegóż chcieć więcej?
Espresso kawa po turecku americano capuccino
Dla większości dorosłych ludzi poranek to taki moment dnia, który przysparza stresów, trzeba się spieszyć, bo czas goni, przygotowanie śniadania jest dosyć czasochłonne więc szula się sposobu na skrócenie tego czasu do minimum, kawa pita w biegu albo zabierana na wynos do samochodu czy tramwaju to norma.
Kawa włoska charakteryzuje się tym, że można ją pić pod różną postacią. Espresso, kawa po turecku, americano, capuccino, cafe late, czy najzwyklejsza z mlekiem. Każdy z tych napojów posiada swoich fanów i zwolenników i nikogo nie dziwi taki obrót spraw. Filiżanka dobrej kawy sprawia, że dzień staje się lepszy, nawet lekarze potwierdzają, że rozsądne ilości kawy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Kawa nie tylko poprawia nastrój, ale przede wszystkim podwyższa ciśnienie krwi co skutkuje większym pobudzeniem, senność można pokonać bez trudu filiżanką kawy.
Zasadniczą zaletą kawy jest jej dostępność. Każdy sklep, czy to duży supermarket czy mały sklep w sąsiedztwie czy wyspecjalizowane delikatesy prowadzą sprzedaż kawy. Nie trzeba się ani natrudzić przy jej zakupie, ani zaparzeniu, temu zawdzięcza popularność.
Takie rodzaje jak Lavazza Kimbo Illy
Dzień prawdziwego kawosza rozpoczyna dobra kawa. Najlepiej, gdy może celebrować on każdy łyk tego pobudzającego napoju. Nieważne są zdania naukowców, którzy raz ograniczają, a następnie namawiają do picia kilku filiżanek kawy dziennie. Obecnie wiadomo, że kawa wywiera dobroczynny wpływ na ludzki organizm: zwalcza oznaki starzenia się, poprawia koncentrację i pamięć, a także przyspiesza metabolizm. Dlatego często sportowcy pozwalają sobie na espresso przed treningiem.
Dla prawdziwych znawców najlepsza jest kawa włoska. Takie rodzaje jak Lavazza, Kimbo, Illy, czy Trombetta, każda ma swojego smakosza. Różnią się one miejscem zbierania, długością palenia, ale na ostateczny smak kawy wpływ ma również jakość wody oraz wysokość ciśnienia podczas jej przygotowania.
Chcąc przygotować dobrą kawę w domu, można ją kupić już zmieloną lub w ziarnach w specjalnych sklepach, które oferują nie tylko kawę do wypicia na miejscu, ale też sprzedaż kawy z całego świata, oraz jej mielenie, czy mieszanie gatunków zgodnie z życzeniem klienta. Ważny jest też wysokiej klasy ekspres do kawy, który zagwarantuje smakowity napój dla każdego.