eś dorobić się przekonania, że kawa włoska czy jakikolwiek inny kofeinowy wywar będzie dla ciebie zabójczy. A tak wcale nie jest. Na świecie z jakiegoś powodu utrwalono po prostu mit, że kawa szkodzi, podczas gdy jest zupełnie odwrotnie.
Jeżeli tylko lubisz ten mocny, momentami nawet nieco kwaśny smak, powinieneś się nim raczyć na co dzień. Nie słuchaj osób, które mówią ci, że musisz zrezygnować z picia kawy, jeżeli chcesz być zdrowy. Nie wierz im nigdy na słowo. Zanim to zrobisz, sprawdź wyniki badań na temat działania kawy, a sam się wtedy przekonasz, że wypadają one na korzyść kofeiny i innych połączonych z nią związków. Postaraj się jednak, by twoje domowe napary były i odżywcze, i po prostu smaczne. Jeżeli tylko cię na to stać, powinieneś zakupić chociażby najbardziej podstawowe ekspresy do kawy, z pomocą których będziesz przygotowywać takie napary, jakie do tej pory pijałeś wyłącznie w kawiarniach.
Nie oznacza to jednak że tylko
Jednym z popularniejszych i powszechniejszych napojów zawierających kofeinę jest kawa włoska, którą serwuje się we wszystkich lepszych kawiarniach i restauracjach. Nie oznacza to jednak, że tylko ona ma dobre właściwości. Tak naprawdę moc każdej kawy kryje się w kofeinie. To ona jest głównym związkiem tego rodzaju naparów i to ona sprawia, że tuż po ich spożyciu człowiek ma więcej energii i siły do działania.
Czy da się więc odpowiedzieć na tytułowe pytanie? Jak najbardziej, a odpowiedź jest banalnie prosta. Każdy powinien pić taką kawę, która mu po prostu smakuje. Innej odpowiedzi nie ma. Nikt bowiem nie powinien się zmuszać do przyjmowania czegoś, co nie trafia w jego gust czy kubki smakowe. Niektórzy ubóstwiają nowoczesne i zmodernizowane ekspresy do kawy właśnie za to, że dzięki nim mogą w domowych warunkach wykonywać kawę latte, cappuccino czy jeszcze ciekawsze odmiany naparów. Inni z kolei tolerują wyłącznie klasyczną "małą czarną". Każda kawa ma oczywiście nieco inny smak i aromat, ale jej właściwości zawsze pozostaną podobne, dlatego warto pić po prostu to, co się lubi najbardziej.
Dawniej były to urządzenia dość drogie
Każdy z nas gdzieś z tyłu głowy ma takie przekonanie, że kawa jest szkodliwa. Mówiono nam o tym latami. Dawniej w artykułach dotyczących tematyki zdrowego żywienia niemalże zawsze pojawiała się przynajmniej niewielka wzmianka o tym, że kawa szkodzi sercu i powoduje np. nadciśnienie oraz zwiększa nerwowość. A wbrew powszechnym przekonaniom taka kawa włoska może nawet stać się wsparciem dla naszego układu naczyniowego. Ochroni ona nasze serce i ochroni też inne narządy. Dzięki niej będziemy po prostu zdrowsi.
Nawiązując już do tego kawowego tematu, warto jeszcze wspomnieć, że kofeina jest w stanie uchronić nas nawet przed problemami z wagą. W badaniach wykazano, że osoby, które każdego dnia wypijają przynajmniej dwie czy trzy filiżanki kawy, rzadziej cierpią na nadwagę bądź otyłość. A nie mówimy tu tylko o kawach parzonych w profesjonalnych kawiarniach. Sami w warunkach domowych też możemy wykonywać wspaniałe, smaczne i aromatyczne napoje. Pomogą nam w tym profesjonalne ekspresy do kawy. Dawniej były to urządzenia dość drogie, ale dziś podstawową ich wersję możemy kupić już za mniej niż pięćset złotych.
Zarówno kawa włoska jak i nawet
Nie ma chyba na świecie drugiego tak popularnego napoju jak kawa. Wszyscy za nią przepadają i wszyscy uwielbiają ją pić, zwłaszcza z samego rana, gdy trudno otworzyć oczy i jakoś ściągnąć się z łóżka. Nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak solidna porcja kofeiny przyjęta pod postacią pysznego naparu. Z kawy wbrew pozorom nie trzeba rezygnować. Wręcz powinno się ją pić, gdyż ma ona niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.
Typ kawy nie ma większego znaczenia. Zarówno kawa włoska, jak i nawet zwykłe cappuccino z dodatkiem mlecznej pianki będą mieć podobne właściwości. Cała moc czarnego lub zabielonego wywaru kryje się bowiem w kofeinie. To właśnie ten związek ma rewelacyjne właściwości, które nie ograniczają się wyłącznie do wywoływania efektu pobudzenia. Kofeina jest w stanie zapobiegać różnym chorobom serca, chorobom neurodegradacyjnym, a nawet insulinooporności. Mimo wszystko specjaliści od kawy zalecają, by inwestować w porządne ekspresy do kawy i to w nich przygotowywać wyjątkowe napary. Zmielony pył zalany wrzątkiem nie jest bowiem prawdziwą kawą i z tego należy zdać sobie sprawę.